top of page
Analizatorul olfactiv

Față de unele animale, olfacția (simțul mirosului) este un simț mai puțin dezvoltat la om. Acesta poate distinge aproximativ 10.000 de mirosuri. Însă, din combinarea în cantități diferite a circa 50 de mirosuri primare, se poate obține o diversitate de senzații olfactive.
Rolul principal al olfacției este de a identifica substanțele mirositoare sau nocive din aer. În plus, alături de simțul gustului intervine în identificarea calității alimentelor precum și în stimularea eliberării secrețiilor digestive.
Pentru ca o substanță să poată fi mirosită, aceasta trebuie să îndeplinească anumite caracteristici:
⦁ să fie volatilă;
⦁ să ajungă în nări;
⦁ să fie solubilă;
⦁ să poată traversa mucusul;
⦁ să poată atinge celulele olfactive.
Receptorii analizatorului olfactiv sunt chemoreceptori și anume, celule bipolare de la nivelul mucoasei olfactive (neuronul I al căii olfactive). Aceștia sunt dispuși în partea postero-superioară a foselor nazale.
Caracterele celulei bipolare:
⦁ sunt neuroni fusiformi.
⦁ prezintă o dendrită scurtă și groasă, la finalul căreia (la polul apical) se află o veziculă (butonul olfactiv) cu cili.
⦁ din polul bazal, axonii (10-20) se adună într-un mănunchi (formează nervii olfactivi) și traversează lama ciuruită a osului etmoid (osul etmoid prezintă la interior țesut spongios).
bottom of page