top of page

 

Noțiuni elementare de igienă și patologie
 

Micozele - infecții fungice cutanate. Cauzele pot fi: dermatofiții - infectează tegumentul superficial și anexele cutanate (păr, unghii); sau levurile din genul Candida - afectează și mucoasele. transmiterea micozelor se face de la om la om sau de la animale la om. Tratament: în general local. Răspândirea lor poate fi prevenită prin: tratarea persoanelor bolnave și măsuri riguroase de igienă.
Acneea - Boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu. Etiopatologie: complexă și incomplet elucidată. Afectează în special adolescenții, situație în care capătă și o importanță psiho-socială.
Herpesul - infecția cu virusul Herpes simplex. Manifestări: apariția unei rupții cutanate sau mucoase cu aspect caracteristici (vezicule pe o bază eritematoasă). Infecția poate fi: primară sau recurentă. Transmiterea se poate face de la om la om. Tratament: medicamente antivirale.
Rinitele - edem și vasodilatație la nivelul mucoasei nazale, care se manifestă clinic prin rinoree și obstrucție nazală. Poate fi acută sau cronică, având multiple etiologii.
Cataracta - opacifierea cristalinului din compoziția sistemului optic al globului ocular care duce la pierderea graduală a acuității vizuale și care poate duce în timp la pierderea completă a vederii. Cauza opacifierii: modificări chimice la nivelul proteinelor din structura cristalinului. Aceste modificări apar în urma unor infecții, traumatisme sau datorită înaintării în vârstă. Cataracta constituite principala cauză de pierdere a vederii. Tratament: îndepărtarea chirurgicală a cristalinului afectat și implantarea unuia artificial. 
Glaucomul - constituie o a doua cauză de pierdere a vederii, mai ales în țările mai puțin dezvoltate. Pot fi afectate persoanele de orice vârstă, însă în 95% din cazuri se manifestă la persoanele de peste 40 de ani. 
Glaucomul constă în creșterea presiunii intraoculare. Umoare apoasă nu se drenează corespunzător prin sistemul venos, comparativ cu viteza sa de producție. În acest fel se acumulează lichid care duce la compresia vaselor de sânge ale globului oculare și a nervului optic. Astfel, celulele retiniene sunt distruse, nervul optic se poate atrofia, putând cauza orbirea. 
Conjunctivita - inflamația mucoasei conjunctivale. Cauzele pot fi multiple: alergice, infecțioase, traumatice.
Otita - otita externă reprezintă un termen general care definește orice infecție a urechii externe (micotică, bacteriană, virală).
Otita medie purulentă acută - infecție a urechii medii. Calea prin care agenții patogeni ajung la acest nivel este de regulă, trompa lui Eustachio, de cele mai multe ori ca urmare a unei amigdalite sau răceli. Copiii sunt cei mai susceptibili să dezvolte această infecție deoarece răcesc frecvent și au trompa lui Eustachio scurtă și plasată orizontal. Cel mai des întâlnit simptom: durerea la nivelul urechii medii. Presiunea exercitată de inflamația de la acest nivel poate duce la ruperea membranei timpanice.

bottom of page